EBRD odobrila 10 miliona evra Erste banci za kredite agraru

Bez autora
Aug 16 2011

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da će obezbediti do 10 miliona evra Erste banci u Srbiji za program kreditiranja poljoprivrede na osnovu javnih skladišnica. Ta sredstva namenjena su podeli rizika sa Erste bankom koja će odobravati kredite srpskoj poljoprivredi koristeći kao obezbedjenje javne skladišnice, odnosno potvrde o uskladištenoj robi. Sredstva za Erste banku, ističe se, biće obezbeđena kroz program EBRD-a čiji je cilj poboljšanje finansiranja poljoprivrede u Srbiji i promovisanje korišćenja javih skladišnica kao kreditnog obezbeđenja. Kroz taj program EBRD će obezbediti 70 miliona evra za podelu rizika kreditiranja sa bankama u Srbiji. Od 2010. godine EBRD je odobrio po 20 miliona evra za Sosijete ženeral (Societe Generale) i Kredi agrikol banku (Credit Agricole), kao i 10 miliona evra za Banku Inteza (Intesa) u Srbiji...

EBRD odobrila 10 miliona evra Erste banci za kredite agraruEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da će obezbediti do 10 miliona evra Erste banci u Srbiji za program kreditiranja poljoprivrede na osnovu javnih skladišnica.

Kako se navodi u saopštenju EBRD-a, ta sredstva namenjena su podeli rizika sa Erste bankom koja će odobravati kredite srpskoj poljoprivredi koristeći kao obezbedjenje javne skladišnice, odnosno potvrde o uskladištenoj robi.  

Sredstva za Erste banku, ističe se, biće obezbeđena kroz program EBRD-a čiji je cilj poboljšanje finansiranja poljoprivrede u Srbiji i promovisanje korišćenja javih skladišnica kao kreditnog obezbeđenja. 

Kroz taj program EBRD će obezbediti 70 miliona evra za podelu rizika kreditiranja sa bankama u Srbiji, navodi se u saopštenju. Od 2010. godine EBRD je odobrio po 20 miliona evra za Sosijete ženeral (Societe Generale) i Kredi agrikol banku (Credit Agricole), kao i 10 miliona evra za Banku Inteza (Intesa) u Srbiji. 

Predsednik Izvršnog odobra Erste banke u Srbiji Slavko Carić kazao je da saradnja sa EBRD-om omogućava Erste banci da proširi podršku poljoprivredi u Srbiji. Evropska banka za obnovu i razvoj je navela da je poljoprivreda ključni sektor u srpskoj ekonomiji koji čini do 15,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije, a istovremeno je Srbija najveći proivodjač žitarica u regionu. 

EBRD je od 2003. godine investirao više od 365 miliona evra u 29 projekata u poljoprivredi Srbije, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik